IZBA CHLEBA
W każdą środę o 15.30 zapraszamy kuracjuszy
na zwiedzanie kościoła Św. Brata Alberta,
a później na dzielenie się podpłomykami upieczonymi
w tradycyjnym piecu chlebowym w Domu Parafialnym.
Wycieczka do Izby Chleba
oraz kościoła p.w. św. Brata Alberta Chmielowskiego w Busku-Zdroju
Kochani!
Pewnie znacie powiedzenie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Zaledwie kilka kilometrów od naszego ośrodka jest wspaniałe miejsce o nazwie Izba Chleba. Znajduje się ona przy kościele p.w. św. Brata Alberta Busku-Zdroju. 7 marca 2018r. postanowiliśmy się tam wybrać z uczniami szkoły podstawowej.
Gospodarz parafii ks. Proboszcz Marek Podyma przyjął nas po ojcowsku. Najpierw oprowadził grupę po pięknej świątyni. Zawierzyliśmy się również Maryi w kaplicy fatimskiej. Szczególną uwagę ks. Proboszcz zwrócił na osobę św. Brata Alberta Chmielowskiego – patrona kościoła. To właśnie on stał się „dobry jak chleb”. Pragnąc podzielić się tak wspaniałym darem od Boga jakim jest codzienny chleb udaliśmy się na plebanię do izby chleba. Tam zastaliśmy pomocników ks. Marka: panią Celinę oraz pana Bogdana. Już od wczesnego rana zatroszczyli się, aby piec chlebowy, który znajduje się w izbie był rozpalony a podpłomyki przygotowane do pieczenia.
Ks. Marek z wielką pasją opowiedział nam oraz zademonstrował w jaki sposób dawniej, nasze babcie wypiekały chleb. Sam wygląd izby chleba przeniósł nas w tamte czasy.
Przyszła również chwila na przygotowanie podpłomyków. Uczniowie zaopatrzeni w fartuch oraz czepek z zapałem formowali ciasto za pomocą wałków i własnych rąk. Każdy wspaniale sobie poradził. Z pomocą pana Bogdana przygotowane podpłomyki znalazły się w piecu. Po kilku minutach mogliśmy cieszyć się ich niezwykłym zapachem oraz smakiem. Zadaniem każdego z nas było podzielenie się swoim podpłomykiem z drugą osobą. Niestety, po podziękowaniach musieliśmy już wracać do ośrodka. Nikt jednak nie miał ochoty już wyjeżdżać!
Na zakończenie usłyszeliśmy od ks. Proboszcza takie słowa: „Dawno nie widziałem tak grzecznych dzieci”.
Kochane dzieciaki jesteśmy z Was dumni!
Księże Marku! Serdecznie dziękujemy za gościnę i poświęcony nam czas.
Pani Celino i panie Bogdanie! Dziękujemy!
Kierownik wycieczki Monika Zych
„Bądź dobry jak chleb”
W dniu 18 czerwca 2015 r., uczniowie klasy I C Szkoły Podstawowej nr 3 w Busku-Zdroju, wraz z wychowawczynią M. Chodór oraz dodatkową opiekunką p. Danutą Cieplińską, wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba zorganizowanych pod patronatem Burmistrza MiG Busko-Zdrój w ramach Buskich Dni Dziedzictwa.
Realizacja zadania publicznego zleconego przez Burmistrza Miasta i gminy Busko-Zdrój- przyp. red.
Gdzie można prowadzić warsztaty pieczenia chleba? Odpowiem również pytaniem, w którym budynku w Busku znajduje się napis „Powinno się być dobrym jak chleb, który dla wszystkich leży na stole”? Tak – w kościele pod wezwaniem św. Brata Alberta.
Gdy zbliżaliśmy się do pięknie ukwieconego budynku kościoła, na nasze spotkanie wyszedł pan Wiesław Sakwa, który zapoznał uczniów z wnętrzem świątyni. Przyznaję, że za każdym razem, gdy odwiedzam „św. Alberta”, jestem zachwycona – zawsze coś nowego, a całość zachęca nie tylko do duchowych, ale i estetycznych przeżyć. Księże Dziekanie, dziękujemy! Pan Sakwa opowiadając o kościele, uczynił to tak interesująco, że moje kochane, aczkolwiek nieco nadruchliwe dzieciaczki, uważnie słuchały i prawdziwie zachwycały oglądanymi miejscami.
Następnie przeszliśmy do Izby Chleba, uczniowie zapoznali się z dawnymi sprzętami, które wykorzystywane były w dawnej, chłopskiej izbie. Dzieci były nimi żywo zainteresowane, szczególnie ręcznym młynkiem, którego bezskutecznie próbowali uruchomić. Panie – Jola Dabińska i Iwona Soja zaprezentowały już wyrośnięte ciasto, którym pod ich fachowych nadzorem z wielką energią i zaangażowaniem się zajęły. Po pewnym czasie wszyscy mogli się delektować smakowitymi podpłomykami. Dziękujemy pani Jolu i Iwono. Dzieci otrzymały również piękne dyplomy, potwierdzające ich udział w warsztatach sygnowane przez Burmistrza Miasta i księdza Dziekana Marka Podymę. Było super!
Łukasz Chodór
Więcej zdjęć w Galerii.
Odwiedziny Izby Chleba
W ubiegłą środę gościliśmy w naszym kościele i w „Izbie Chleba”, dzieci ze Szkoły Podstawowej w Jarząbkach, które wraz z Panią Dyrektor i Nauczycielkami przybyły, aby uczestniczyć w pieczeniu podpłomyków. Dzieci bardzo spontanicznie angażowały się we wszystkie czynności związane z przygotowaniem ciasta jak i uformowaniem podpłomyków. Miały tez okazje poznać stare sprzęty domowego użytku, które służyły kiedyś do przemiału maki i uformowania ciasta i upieczenia chleba. Pomimo tego, że dzieci pochodziły z terenów rolniczych to dla większości z nich stare sprzęty były już nieznane, dlatego chętnie słuchały o ich dawnym przeznaczeniu. Spotkania w Izbie Chleba są okazją nie tylko do tego , żeby ukazać dawne sprzęty domowego użytku, ale żeby przypomnieć dzieciom i dorosłym, że chleb jest darem Bożym, że jest święty i że otrzymujemy go po to, żeby się nim dzielić z potrzebującymi.
Ks. Marek Podyma
Więcej zdjęć w Galerii
Buskie Dni Dziedzictwa
Po raz pierwszy, w swojej krótkiej historii, Parafialna Izba Chleba stała się miejscem wydarzenia tak ściśle nawiązującego do tradycji i zwyczajów związanych z naszym regionem. Dziedzictwo, to swoistego rodzaju „spadek” pozostawiony nam przez poprzednie pokolenia, to wartości budujące naszą lokalną tożsamość. Tematem naczelnym Buskich Dni Dziedzictwa uczyniliśmy chleb, a właściwie chlebowe podpłomyki.
Najpierw, zaproszona przez naszą parafię, pani mgr Danuta Kurnatowska – osoba, która o chlebie i tradycjach naszego regionu z nim związanych wie wszystko, w ciekawej prelekcji z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej, wprowadziła uczestników w klimat wydarzenia. Następnie przeprowadziła interesujące warsztaty pieczenia podpłomyków.
Projekt, będący realizacją zadania publicznego zleconego i dofinansowanego przez Burmistrza Miasta i Gminy Busko – Zdrój, był dla niektórych uczestników sentymentalną podróżą w czasy dzieciństwa, kiedy chleb pieczono w każdym domu, a przed pokrojeniem robiono na nim znak krzyża. Młodsi po raz pierwszy zobaczyli misterium pieczenia chleba. Ubrani w fartuchy, z czepkami na głowach zarabiali ciasto, formowali podpłomyki, układali na tacach i smarowali olejem przed włożeniem do pieca. Wszystko z czynnym udziałem i pod czujnym okiem ks. prałata Marka, który na ten czas zamienił sutannę na piekarniczy fartuch. Jakże podobny był w tym momencie do patrona naszej parafii – Św. Brata Alberta, który także często zamieniał zakonny habit na drelichy i pracował razem z innymi i dla innych.
Buskie Dni Dziedzictwa Czerwiec 2014 przeszły do historii. Ci, którzy zdecydowali się w nich uczestniczyć (ponad 240 osób) zanieśli do swoich domów specjalne, okolicznościowe certyfikaty. Sądząc po dużym zainteresowaniu, wydarzenia takie są potrzebne. Dziedzictwo, stanowiące naszą lokalną tożsamość, należy pielęgnować. Dlatego traktujemy Buskie Dni Dziedzictwa jako preludium do cyklicznych wydarzeń tego rodzaju.
Już dzisiaj zapraszamy do naszej Izby Chleba na EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA, do których nasza parafia została zakwalifikowana w wyniku pozytywnej oceny złożonego przez nas projektu. Odbędą się one we wrześniu 2014 roku.
M. Bębenek.
Dzieci w Izbie Chleba
Izba Chleba
Zapraszamy w czwartkowe popołudnie do odwiedzin Parafii p.w. Św. Brata Alberta w Busku-Zdroju, tutaj co tydzień, o godzinie 15:30 rozpoczynają się wypieki podpłomyków w Izbie Chleba. Izba jest jednym z przystanków na tworzącym się „Szlaku Wokół Słońca”. Jest to produkt turystyczny pilotowany przez Buską Lokalną Grupę Działania „Słoneczny Lider”. Grupa pośredniczy pomiędzy wnioskodawcami a Świętokrzyskim Biurem Rozwoju Regionalnego. Co pewien czas ogłaszane są konkursy, w ramach których prywatne osoby, przedsiębiorstwa,
stowarzyszenia oraz inne grupy takie, jak choćby parafie, mogą przedstawiać własne pomysły na turystykę i otrzymać wsparcie finansowe na ich realizację. Pomysły są różne, najczęstszymi z nich jest zagospodarowywanie miejsc, w których można gościć mieszkańców i turystów wypełniając ich wolny czas. Jeden z takich pomysłów w formie wniosku złożyła parafia w 2010 roku do buskiej LGD. Był on zatytułowany „Od ziarenka do bochenka – kultywowanie tradycji pieczenia chleba poprzez utworzenie „Chlebowej Izby” wyposażonej w piec do wypieku chleba”. Zadanie zostało zrealizowane i przyszedł czas na pełne jego wykorzystanie.
W czwartek, 30 stycznia 2014 roku grupa kuracjuszy i mieszkańców gościła na terenie parafii. Ksiądz proboszcz Marek Podyma powitał zebranych w nawie głównej kościoła. Przedstawił on życie parafii, jej historię, teraźniejszość oraz najbliższe plany i zamierzenia. Dużo miejsca poświęcił elementom świątyni, szczegółowo informując o celach i roli, jaką spełniają. Obok
oczywistych liturgicznych funkcji, wiele z nich prezentuje bogactwo historyczne, przyrodnicze oraz krajoznawcze naszego regionu. Mamy, więc obraz patrona parafii brata Alberta Chmielowskiego stylizowany na wzór obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej. Jak poinformował ksiądz proboszcz, jest to pierwsze ujęcie tego świętego w ikonie. Monumentalne stacje drogi krzyżowej znajdujące się na ścianach nawy głównej wykonano specjalną techniką nakładania warstw tynku jedną na drugą ( na sucho). Pozwoliło to na uwypuklenie scen i postaci w formie reliefu. Pomiędzy stacjami położono warstwy imitujące układ rzeźby krasowej tzw. „jaskółcze ogony” znane ze wzgórza w Chotlu Czerwonym. Identyczną techniką wykonano ozdoby ścian przedstawiające fragment Legendy Panońskiej, czyli pierwszy chrzest na ziemiach polskich. Widzimy tu „księcia potężnego wielce, siedzącego w Wiślech”, oraz jego poddanych przyjmujących chrzest. Na drugim planie wznosi się drewniany gród w Wiślicy. Należy również wspomnieć o kopii tryptyku z drewnianego kościółka w Chotelku, wioski należącej do parafii. Jest to kompletne odzwierciedlenie skrzydeł oryginału przedstawiające sceny z Ewangelii oraz patrona kościółka św. Stanisława Biskupa. Sam oryginał, zachowane
z XVI wieku lewe skrzydło i częściowo środkowa kwatera, jest odnowiony, wróci na swoje miejsce i uroczyście zostanie odsłonięty w święto patrona 8 maja b.r.
Z nawy głównej zgromadzeni przeszli do bocznej kaplicy zwanej Fatimską. Jej bogaty wystrój został również szczegółowo omówiony przez prowadzącego. Obok ołtarza głównego po jego lewej stronie znajduje się odnowiony obraz z innej świątyni należącej do parafii, mianowicie z Kaplicy Zdrojowej p.w. Św. Anny. Obraz Jezusa Miłosiernego przedstawiony jest w wersji wykonanej przez Adolfa Chyłę, również i on niebawem wróci na swoje miejsce i będzie stanowił część ołtarza głównego w kaplicy w parku zdrojowym.
Po zwiedzeniu świątyni, goście udali się do budynku parafialnego. Od drzwi przywitał ich zapach tradycyjnego pieca drzewnego. Osoby obsługujące piec, wkładali właśnie podpłomyki do
rozgrzanego pieca. Oczekiwanie na poczęstunek wypełnił ksiądz proboszcz, prezentując tradycyjne narzędzia używane w gospodarstwie domowym oraz wyjaśniając rolę, jaką spełniał chleb w życiu i działalności Św. Brata Alberta. Ksiądz proboszcz przytoczył dewizę, która brzmi „Powinno się być dobrym jak chleb; powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny”. W myśl tych słów zgromadzeni podzielili się między sobą gorącymi podpłomykami wyjętymi prosto z pieca. Jeszcze raz serdecznie zapraszamy wszystkich do zwiedzenia tego gościnnego miejsca w każdy czwartek o godzinie 15.30.
Piotr Szumilas Centrum Informacji Turystycznej Busko-Zdrój